Synopsis
En ung manns kamp med ADHD som blir hans inngang til rusmisbruk, fører så til en forløsning og personlig vekst gjennom rap-musikkens kreative kraft.
«Kossan kan du dømme meg, når heile verden allerede gjør det?» Refrenget fra låta «#speil», framført av rap-artisten Michael Kildal på tv-showet «Norske Talenter», gikk rett i hjertet til Barne- og Ungdomspsykiater Melanie Ekholdt. Fascinert av hans uttrykk og energi inviterte hun ham til å delta i en serie filmede dialoger mellom de to. Dokumentaren «Forelska i galskap » er formet rundt disse samtalene, og rammet inn med Kildals egne musikkvideoer og personlige fotoalbum.
Ved å belyse Michaels ungdomserfaring gjennom fortellinger og film får man frem en helt annen virkelighet og forståelse enn gjennom diagnostiske utredninger. Hans musikk, videoer og tekster åpner opp for et autentisk nærbilde av eksklusjonens lidelser. Michaels historie er en av mange historier fra unge gutter som føler seg ekskluderte fra skole og samfunn. Gjennom å lytte til Michael kan vi få mer innsikt i utenforskapets årsaker.
Lengde – 21 min
REGISSØR: Melanie Ekholdt
PRODUSENT: Karina Astrup
Visninger:
Overcome Film Festival – USA
23-29. oktober
Visnings- og billettinfo her
* WINNER – BEST DOCUMENTARY STORY IN A SHORT FILM *
Västerås Filmfestival – Västerås, Sverige
30. oktober kl. 15:00 – Lovisagården
Visnings- og billettinfo her
Schizofrenidagene – Stavanger, Norge
1. november kl. 18:00-19:30
Regissør Melanie Ekholdt holder spørsmålsrunde etter filmen.
Visnings- og billettinfo her
REEL Recovery Film Festival – California, USA
5-11. november (Online)
Visnings- og billettinfo kommer snart
Avsluttede visninger:
Okt 2021 – Courage Filmfestival – Berlin, Tyskland
Okt 2021 – WENIFF – West Nordic International Film Festival – Ålesund, Norge
Okt 2021 – COMMFFEST Global Community Film Festival – Toronto, Canada
Sept 2021 – TAKT Film Festival – Novi Sad, Serbia
Aug 2021 – Amaliedagene – Oslo, Norge
Juli 2021 – Brighton Rocks Film Festival – Brighton, Storbritannia
Juli 2021 – Impact Doc Awards – USA
VINNER Award of Recognition – Contemporary issues and awareness raising
Juni 2021 – Hip Hop Cine Fest.org – Roma, Italia
Feb 2021 – Independent Shorts Awards – Los Angeles, USA
FINALIST
Okt 2020 – Mental Filmness Festival – Chicago, USA
VINNER Stigma Breaker Award
Ønsker du en visning? Kontakt gjerne Melanie Ekholdt.
Elektronisk Presse Kit (EPK):
Teamet
Regissør/Co-producer: Melanie Ekholdt
Producer: Karina Astrup
Kamera og Lyd: Melanie Ekholdt
Ekstra filmmateriale: Sahil Singh, Nils Astrup, Karina Astrup
Lyddesign og Mix: Rune van Deurs
Lydstudio: Quickstep Foley
Colorist & Online: Jon M Puntervold
Postproduksjon: Equippe
Produksjonsselskap: House of Gary
Grafisk og Layout: Nils Astrup
Personer som medvirker i filmen:
Michael Kildal, Melanie Ekholdt and Eirik Husabø
Om produksjonen
Michaels historie er en av mange fra unge gutter som føler seg ekskludert; først fra skolen, deretter fra samfunnet. Ved å ta oss tid til å ta et dypdykk i historien, håper vi å kunne tilby et nytt lag med innsikt i en ung manns subjektive opplevelse.
Allerede som ung gutt hadde Michael problemer på skolen. Han lyttet ikke og kunne være ganske aggressiv mot andre. Han bet lærerne og kastet stein på barna. “Du er gal!” skrek de til ham. Han fikk etter hvert en ADHD-diagnose og valgte å definere seg som en av ”Bad Boysa”. Han ble med i en gjeng med andre ekskluderte gutter, de såkalte “utlendingene”. Det som begynte som en adrenalinrus av små forbrytelser, utviklet seg raskt til å inkludere eksperimentering med forskjellige rusmidler. Han gikk inn i en mørk underverden, samtidig som han begynte å lage musikk og videoer der sangtekstene dokumenterte hans liv og følelser. Alene i smerten og lidelsene ble musikken et skapende rom for transformering av hans lidelser slik at han så kunne reise seg opp og ut av mørket han befant seg i.
Hans musikkprodusent Eirik var en sterk og trygg mannsfigur i livet hans, og ga ham sårt tiltrengt støtte og vennskap fra en voksen mann. Michael klarte å gi slipp på rusmidlene og finne sin egen stemme og til slutt akseptere seg selv og sin historie. Dette gjorde at han kunne vokse seg til en moden ung, mann som følte seg mer hel og i ro med seg selv.
Å velge en humanistisk karakterdrevet tilnærming var enormt viktig for å kunne dele Michaels ungdomsopplevelse som en kontrast til den mer distanserte diagnostiske vurderingen. Ved å bruke hans kreative verk bestående av musikk og videoer, kunne historien fortelles så autentisk som mulig med Michaels egen stemme.
Det var også viktig å bevare karakteren: ”Melanie, barne- og ungdomspsykiateren”, da hun er port åpneren til at Michael åpner seg og forteller sin historie, samt at hun gir en selvreflekterende stemme fra ”den andre siden”.
Å både lytte og gi plass til de unge er et viktig aspekt av helbredelsesprosessen, og med denne dokumentaren håper vi å kunne oppmuntre til bredere, empatiske og inkluderende dialoger om de urolige gutta.
OM MICHAEL KILDAL:
Michael Kildal begynte å lage musikk i rundt 13-14 årsalderen og var mest inspirert av rapartistene Snoop Dogg og Dr Dre. Han opptrådte på sin første store konsert foran 3000 mennesker på en lokal musikkfestival da han var 16 år. I 2012 deltok han i ‘Norske Talenter’ og kom til slutt i semifinalen. Tre år senere, i 2015 kom til finalen ‘Norske Talenter’. Han fortsatte med å opptre på en rekke festivaler rundt om i Europa, og vant priser i Bulgaria og Romania.
I de påfølgende årene, da han var mellom 18-20 år, skrev han over 100 sanger og produserte fire uavhengige album som ble gitt ut på CD og på Myspace. Han eksprimenterte mye, og hans musikalske stil endret seg mye i disse årene. Hans ulike stiler har krysset sjangre mellom rock, reggae, pop, R&B og blues, men han forble mest tro mot sin første kjærlighet; rapmusikken.
Michael opprettet sitt eget uavhengige plateselskap, ‘6900 Original Records’.
OM REGISSØREN:
Melanie Ekholdt er en barne- og ungdomspsykiater med stor interesse for å bruke film, kunst og kultur til følelsesmessig engasjert deltakelse og profesjonell diskurs der man inkluderer unge mennesker som en del av samtalen. Etter å ha produsert noen vellykkede YouTube-klipp og intervjuer, ble hun betatt av mulighetene som åpnet seg for henne å bruke multimedier og digital historiefortelling i sin fagformidling. Hun ønsker å gjøre historier fra det terapeutiske rom tilgjengelig for unge, deres foreldre, kollegaer og resten av samfunnet for å berike den offentlige samtalen om barn og unges psykiske helse.
”Forelska i Galskap” blir hennes første dokumentarproduksjon i samarbeid med House of Gary. Gjennom denne korte dokumentaren, som vil bli etterfulgt av en bok hun skriver sammen med hovedkarakteren Michael Kildal, ønsker hun å bidra til en offentlig diskusjon om hvordan samfunnet bedre kan forstå de ulike måtene gutter og unge menn uttrykker seg, og hvordan kreativitet kan være et kraftig terapeutisk verktøy.